În conformitate cu Dispoziția nr.10-d din 30.05.2022 ”Cu privire la combaterea și prevenirea răspândirii buruienii ambrozia”, emisă de Inspectoratul pentru Protecția Mediului, Pretura sectorului Centru aduce la cunoștință publică că proprietarii sau deținătorii de terenuri, au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii AMBROZIA (Ambrosia artemisiifolia), pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventiv-invazive și eliminarea prezenței acesteia pe terenurile intravilane sau extravilane.
Pentru a diminua efectele negative asupra sănătății populației provocate de ambrozie, Pretura sectorului Centru continuă lucrul privind nimicirea plantei respective, zonele și adresele depistate fiind cosite și ulterior stropite cu ierbicide. De asemenea, distrugerea acestei plante de către proprietarii sau deținătorii terenurilor infestate cu această plantă este obligatorie.
Când ambrozia devine periculoasă?
Activitățile de distrugere și prevenire a răspândirii acestei plante de către proprietarii terenurilor pe care ea crește, trebuie să se desfășoare în perioada cuprinsă între răsărirea și apariția primelor inflorescenţe, respectiv, cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreținere a terenurilor menținute până la sfârșitul perioadei de vegetație a plantei.
Care sunt efectele negative ale ambroziei?
Ambrozia sau iarba pârloagelor este considerată una dintre cele mai nocive plante din lume, fiind un alergen grav pentru oameni în perioada înfloririi provocând rinită alergică, conjunctivită alergică, astm bronșic, dată fiind cantitatea mare de polen produs de plantă.
Unde poate fi întâlnită/răspândită ?
Ambrozia crește, în general pe marginea drumurilor și căilor ferate, lângă cursurile de apă, pe terenuri agricole lipsite de vegetație sau prost întreținute, în apropierea șantierelor. Crește de asemenea, pe pajiști și în toate culturile agricole, mai puțin în cele cu densitate mare. Cel mai des apare în culturile de floarea soarelui, soia, porumb, sfeclă, cartof, deoarece specificul acestor culturi nu face posibilă combaterea totală a acestei buruieni.
Cum poate fi combătută/distrusă ambrozia ?
Distrugerea buruienii se face obligatoriu înainte de perioada de înflorire, prin:
– lucrări de pregătire a terenului și de întreținere a culturii: grăpat, lucrarea cu combinatorul, prășit manual sau mecanic;
– cosit manual sau mecanic (ori de câte ori este nevoie);
-erbicidarea totală pe terenuri necultivate, margini de drumuri, de preferat înaintea înfloririi.
– smulgerea manuală a plantelor, dacă densitatea buruienilor este redusă.
Ce sancțiuni se vor aplica pentru proprietarii/ deținătorii/ de terenuri care nu respectă prevederile legale ?
Nerespectarea prevederilor obligațiilor legale de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri, atrage după sine aplicarea amenzilor conform Codului Contravențional al RM: Art. 117, (3) Neîndeplinirea obligației de combatere și prevenire a răspîndirii buruienilor pe terenuri (cu excepția terenurilor de destinație agricolă) se sancționează cu amendă de la 600 lei la 1500 lei, aplicată persoanei fizice și amendă de la 3000 lei la 6000 lei, aplicată persoanei juridice.
Persoanele care doresc să sesizeze astfel de situații, în care gestionarii terenurilor nu-și onorează obligațiunile de combatere a ambroziei, pot informa gestionarii fondului lovativ, Î.M. ”Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” și Pretura sectorului Centru despre amplasarea locului îmburuienat, cu atașarea, după caz, a pozelor.