Sectorul Centru al orașului, zona cea mai valoroasă în cultură, arhitectură și istorie, este o concentrare de elemente reprezentative ale identității și autenticității chișinăuenilor care se unesc într-un concept general de patrimoniu local.
Arta monumentală, componentă a patrimoniului material, cu peste 140 de obiective culturale constituite din sculpturi, muzee, edificii, elemente arheologice și istorice, este partea cu care se remarcă frumos centrul vechi.
Responsabilă de valorificarea și ocrotirea patrimoniului din teritoriul administrat, Pretura sectorului Centru își dezvoltă continuu capacitatea instituțională de gestionare eficientă a fondului cultural deținut.
În contextul Zilei Internaționale a monumentelor și siturilor, aprobată de UNESCO și marcată anual, la 18 aprilie, Direcția generală cultură și patrimoniul cultural a CMC a organizat la 12.04.2023, seminar instructiv cu genericul „Rolul administrației publice locale în protejarea și valorificarea patrimoniului cultural”. Cadrul legal de ramură, tipuri și categorii de patrimoniu, proceduri de evidență și edificare a monumentelor, dar și alte subiecte au format agenda instruirii.
Pretura sectorului Centru își pune ca scop promovarea avansată a rolului patrimoniului cultural în comunitate, factor de dezvoltare a identității locale, a coeziunii sociale și economice, fapt ce va permite transformarea acestuia în resursă generatoare de valoare adăugată.