Astăzi, 18 august 2022, s-a desfășurat conferința de presă pe subiectul soluțiilor alese de proiectanți la reabilitarea subteranei din scuarul Brâncuși, la care au participat:
Pretorul sectorului Centru- Vadim Hîncu
verificatorul de proiect- Sergiu Borozan
proiectantul- Tatiana Macovei
responsabilul tehnic- Danil Godorojea
activiști civici, mass-media.
Declarațiile principale:
Sergiu Borozan: “Necesitatea alegerii acestei tehnologii de termoizolare a subteranei cu polistiren este bine gândită de către mai mulți specialiști în domeniu, de către întreaga echipă de lucru, această soluție mai puțin costisitoare (cu 30%) în raport cu metoda tradițională de tencuială, are o serie de avantaje precum: asigură protecție împotriva înghețării, situație care ar duce la umflarea și scufundarea solului, protejează pereții împotriva condensației și mucegaiului, pereții existenți sunt din beton și teracota necesită o hidro și termoizolare pentru ca să se mențină pe pereți și să o protejăm de diferența de temperatură ținând cont de ciclurile de îngheț- dezgheț din Republica Moldova. Plus la toate, perioada de exploatare se mărește de 3 ori în comparație cu tencuiala clasică, care după 5 ani ar necesita anumite renovări, aplicarea polistirenului asigură o durabilitate în jur la 15 ani.”
Vadim Hîncu: “Este de menționat faptul că aceeași tehnologie cu aplicarea polistirenului a fost aleasă și la repararea altor 3 subterane din sectorul Centru, prin urmare este o etapă a reabilitării subteranelor frecvent utilizată și nu în ultimul rând, una sigură. Iar ce ține de valoarea contractului, atunci din 9, 64 milioane de lei alocate lucrărilor la obiectul: Reparația și amenajarea subteranei din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt intersecție cu str. Ciuflea, inclusiv scuarul Brâncuși, polistirenul constituie 0,01% din suma totală.
În cadrul proiectului, sunt prevăzute căi de acces pentru persoane cu mobilitate redusă. De asemenea analizăm posibilitatea lansării unui concurs de picturi pe pereții subteranei cu tematica orașului Chișinău.”
Ne dorim să credem că acest subiect despre polistiren este deja epuizat și depășit!