Atenție PLANTA AMBROZIA!
Odată cu începerea sezonului estival apare și pericolul alergiilor provocate de planta de ambrozie. În acest context, Pretura sectorului Centru aduce la cunoștință publică că proprietarii sau deținătorii de terenuri, au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, pentru a evita instalarea și răspândirea vegetației adventiv-invazive și eliminarea prezenței acesteia pe terenurile intravilane sau extravilane.
Când ambrozia devine periculoasă?
Activitățile de distrugere și prevenire a răspândirii acestei plante de către proprietarii terenurilor pe care ea crește, trebuie să se desfășoare în perioada cuprinsă între răsărirea și apariția primelor inflorescențe, respectiv, cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreținere a terenurilor menținute până la sfârșitul perioadei de vegetație a plantei.
Care sunt efectele negative ale ambroziei?
Ambrozia sau iarba pârloagelor este considerată una dintre cele mai nocive plante din lume, fiind un alergen grav pentru oameni în perioada înfloririi provocând rinită alergică, conjunctivită alergică, astm bronșic, dată fiind cantitatea mare de polen produs de plantă.
Unde poate fi întâlnită/răspândită ?
Ambrozia crește, în general pe marginea drumurilor și căilor ferate, lângă cursurile de apă, pe terenuri agricole lipsite de vegetație sau prost întreținute, în apropierea șantierelor. Crește de asemenea, pe pajiști și în toate culturile agricole, mai puțin în cele cu densitate mare. Cel mai des apare în culturile de floarea soarelui, soia, porumb, sfeclă, cartof, deoarece specificul acestor culturi nu face posibilă combaterea totală a acestei buruieni.
Cum poate fi combătută/distrusă ambrozia ?
Distrugerea buruienii se face obligatoriu înainte de perioada de înflorire, prin:
– lucrări de pregătire a terenului și de întreținere a culturii: grăpat, lucrarea cu combinatorul, prășit manual sau mecanic;
– cosit manual sau mecanic (ori de câte ori este nevoie);
-erbicidarea totală pe terenuri necultivate, margini de drumuri, de preferat înaintea înfloririi.
– smulgerea manuală a plantelor, dacă densitatea buruienilor este redusă.
Ce sancțiuni se vor aplica pentru proprietarii/ deținătorii/ de terenuri care nu respectă prevederile legale ?
Nerespectarea prevederilor obligațiilor legale de către proprietarii sau deținătorii de terenuri, atrage după sine aplicarea amenzilor conform Codului Contravențional al RM: Art. 181, „Încălcarea regulilor de asigurare a curățeniei în localitățile urbane şi rurale, în modul stabilit de autoritatea administrației publice locale, a curățeniei în localitățile urbane și rurale” se sancționează cu amendă de la 1200 lei la 4500 lei, aplicată persoanei fizice și amendă de la 5000 lei la 12000 lei, aplicată persoanei juridice.
Menționăm că, în conformitate cu Regulamentul privind salubrizarea și asigurarea curățeniei în orașul Chișinău nr. 12/3 din 23.07.2020 persoanele fizice, juridice rezidente, agenții economici, instituțiile publice, asociațiile de locatari de orice formă sunt obligate conform pct. 91, să mențină și să asigure curățenia (măturatul, spălatul, cositul ierbii, greblarea frunzelor uscate) a incintelor proprii, precum și a zonelor cuprinse între imobil, respectiv limita proprietății, și domeniul public, precum și zona de trotuar și spațiu verde, inclusiv alveolele până la partea carosabilă a străzii sau a drumului, pe porțiunea din dreptul imobilului. Persoanele care doresc să sesizeze astfel de situații, în care gestionarii terenurilor nu-și onorează obligațiunile de combatere a ambroziei, pot informa gestionarii fondului locativ, Î.M. ”Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” la numărul de tel: (022) 24-27-25.